2011. november 3-án az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hirdetett Fratanoló János ügyében. A Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnöke azért fordult a strasbourgi fórumhoz, mert Magyarországon ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene. Az emberi jogi bíróság mai ítéletében megállapította, hogy Magyarország megsértette Fratanolo János szabad véleménynyilvánításhoz való jogát (az emberi jogi egyezmény 10. cikkét), ezért a pervesztes államot 4.000 euró kártérítés és 2.400 euró perköltség megfizetésére kötelezte.

Fratanolo János egy 2004. május 1-jén Pécsett tartott szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy kb. 2 cm átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd a helyi televíziónak nyilatkozott; a vörös csillag ezáltal a nézők számára is észlelhető volt. Elmondta, hogy a munkásmozgalom nemzetközi ünnepén, Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából, továbbá szolidaritásból viselte a szimbólumot, mivel akkor pártja egyik vezetője, Vajnai Attila ellen ugyanilyen cselekmény miatt folyt büntetőeljárás.

 

Ezen cselekménye miatt Fratanoló ellen 2007-ben büntetőeljárás indult. 2008. március 6-án a Pécsi Városi Bíróság első fokon megrovásban részesítette önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt (Btk. 269/B. §). A vádlott fellebbezése folytán eljárt Baranya Megyei Bíróság 2008. szeptember 23-án — bűncselekmény hiányában — felmentette. Az ügyészség fellebbezését követően a Pécsi Ítélőtábla 2010. március 5-én bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette.

 

A jogerős elmarasztalásra a Vajnai kontra Magyarország ügyben 2008. július 8-án hozott strasbourgi ítéletet követően került sor. A Fratanolo-ügy bizonyítja, hogy Magyarország nem gondoskodott arról, hogy a Btk. kifogásolt 269/B. §-a a Vajnai-ügyben hozott ítéletnek megfelelően módosuljon. A vörös csillag nyilvános használatát pönalizáló rendelkezés továbbra is a magyar jogrend része, ezért a hazai bíróságok kénytelenek rendre elmarasztalni a különösrészi tényállást megvalósító személyeket akkor is, ha adott esetben fel sem merült, hogy önkényuralmi propagandát folytattak volna vagy egyébként azonosultak volna valamely totalitárius rendszerrel. Minderre tekintettel Magyarország nem hozta meg a Vajnai-ítélet tényleges és hatékony végrehajtásához szükséges általános intézkedéseket. Ezért az Egyezmény 10. cikkének folyamatos megsértése állapítható meg.

 

Az Index cikke itt, a Népszabadságé itt olvasható. Az ÉS-ben közölt írásunk itt érhető el.

 

Megfontolja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), hogy fellebbez-e a strasbourgi bíróság csütörtöki ítélete ellen, amely szerint jogot sért a vörös csillagot viselő Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 tiszteletbeli elnökének az elítélése - közölte az igazságügyért felelős államtitkárság. (Galamus)

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságnak a vörös csillag viselésével kapcsolatban hozott engedélyező ítéletéről szólva Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta: nem kellene sokat foglalkoznunk azzal, hogy mi van Európában és Strasbourgban. Reményét fejezte ki, hogy a magyar tiltó törvény ezen túl is hatályban lesz, az eljáró hatóságok pedig ezen túl is büntetnek a jelkép viseléséért. „Strasbourgban néhány idióta, fogalma sem lévén arról, hogy az országban mi zajlott 50 éven keresztül (…) úgy gondolja, hogy a szabadságjoghoz tartozik, hogy valaki a vörös csillaggal demonstráljon” - tette hozzá a politikus. (Index)

Kérdés: miért gondolja a kormányzat azt, hogy a strasbourgi "idióták" ezek után másként fognak dönteni?


Share |

Leave a CommentTrackback
Leave a Comment

Comments (1)

  • JogIQ nov. 03, 2011
    Mégsem bűncselekmény a vörös csillag használata?... forrás: blikk.hu November 3-án hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága Fratanoló János ügyében, aki még 2004. május 1-jén a zakóján egy 2 centiméter átmérőjű ötágú vörös csillaggal jelent meg, majd a televíziónak i...
 

Luxembourg

Az EU Bíróság válogatott döntéseinek összefoglalói.

Kamatkalkulátor

A régi Ptk. 301. és 301/A., valamint az új Ptk. 6:47., 6:48. és 6:155. §-a alapján működő ingyenes kamatkalkulátor. A kamatkalkulátor segítségével késedelmi, ügyleti és vegyes kamatot tud számítani. A kamatkalkulátor használata nem igényel regisztrációt.