Magyar Ügyvéd Blog

A vizsgálat lezárult, felejtse el! – Ilyen nálunk a maffiaállam?

2024. április 01. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-04-01_20_07_31.pngA családbarát NER még az igazságügy-miniszterét sem tudta kimenekíteni volt férje, az állítólag bántalmazó Magyar Péter karmai közül – derült ki a Varga Judittal folytatott, ízlésünktől idegen beszélgetésből. Ami semmi másra nem volt jó, mint arra, hogy elterelje a figyelmet a botrányos kegyelmi ügyről, de még inkább arról, amit a tárcavezető az ügyészség működésével kapcsolatban mondott. Pedig nem kevesebbet állított, minthogy a kormány egyes tagjai próbáltak beavatkozni a Völner–Schadl-ügyként emlegetett büntetőeljárásba.

A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott rövid hangfelvételnek – amelyben a Völner–Schadl-ügyben a volt igazságügy-miniszter saját szájából hangzott el, hogy kormányzati körökből valaki be akart avatkozni az ügyészség által folytatott nyomozásba – mindenképpen kellene valamilyen jogkövetkezménynek lennie, de annak eredményéről nem vagyok meggyőződve – mondtam a  Klubrádió Hetes stúdió című, Szénási Sándor vezette adásában. Hivatali vesztegetés és visszaélés miatt ugyan folyik az eljárás, de ami a tavaly januárban felvett beszélgetés során elhangzott, az további súlyos aggályokat vet fel. Már csak azért is, ami a felvételen nem szerepel: Varga Judit Magyar szerint állítólag olyasmit is mondott, hogy ez egy maffiaállam, amelyből nem lehet szabadulni. A miniszter asszony a “pedofilsímogató” bicskei igazgatóhelyettes kínos kegyelmi ügye folytán most megszabadult...

Magyar egykori felesége azt állította egyebek mellett Rogán Antal propagandaminiszterrel kapcsolatban, hogy bizonyos Dani és Detti közreműködésével „magukat kihúzatták” a Schadl-ügy nyomozati irataiból, illetve javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne még kivenni az aktákból, de azt nem mind tartották be. Keletkeztek ugyanis újabb dokumentumok, ám Polt Péter Varga Judit szerint már nem ura az ügyészségnek. Akkor kicsoda? Amúgy az informatika mai állása mellett nehezen képzelhető el, hogy az iratokat manipulálják, mert előbb-utóbb kiderül az is, mi volt Schadl széfjében. Vajon milyen, állítólag Rogánra nézve is kompromittáló adatokat, fotókat semmisítettek meg amúgy elvileg jogszerűen? (Azokban Tónit, Ádámot és Barbarát emlegették.)

S hogy mindennek mi az értelme? Annyi, hogy elvágják a korrupciós ügyben esetleg magasabb kormányzati körökhöz vezető szálakat. Ez megvalósíthatja a bűnpártolás és a hivatali visszaélés törvényi tényállásának gyanúját, amit kötelező kivizsgálni. Csakhogy erre az ügyészség jogosult, ami felvetheti az elfogultság esetét, hiszen a saját tevékenységüket kellene górcső alá vonni. Más illetékes hatóság pedig erre nincs, és magam is legfeljebb találgatni tudok a tekintetben, hogy ezt az ellentmondást miként lehetne feloldani – talán magyarul is értő uniós ügyészi segítséggel. Egyébként arra is apellálhatok, hogy a vádhatóság iránti megrengett közbizalom helyreállítása érdekében objektíven, a törvény szigorával kell eljárni.

Az meg egészen elfogadhatatlan, hogy a botrányos históriát igyekeznek a kormánymédiában családi viszállyá silányítani, hiszen Magyar és Varga házassága megszűnt, a volt miniszter asszony pedig a bulvármédiában egykori férjét próbálja bántalmazó félként feltüntetni. A valós tényállás tekintetében ez persze közömbös, legfeljebb a közvélemény befolyásolására alkalmas, bár egy állítással egy tagadás áll szemben.

A bíróságban azért még lehet bízni, mert a szabad bizonyítás keretében a Völner–Schadl-ügyhöz kapcsolódóan indítványozhatják további tanúk meghallgatását. Így a jelenlegiek mellett idézhetik Varga Juditot, Rogán Antalt, Nagy Ádámot és Magyar Péter is, valamint a dokumentumokban felmerült más személyeket, így a titokzatosnak tűnő, ám egyértelműen azonosított Dettit és Danit is.

Közben a Fidesz frakcióvezetője kijelentette: Magyar Péter egész pályafutását a kegyelmi botrányba belebukott volt politikus feleségének köszönheti. A válás után pedig meg kellett válnia a zsíros állami megbízásoktól, ezért ő egy sértett ember, akinek kevés a hitelessége. Ennél jobban a NER lényegét talán nem is lehetett volna megfogalmazni, mert náluk – autentikus forrás szerint is – a csókosoknak áll a zászló.

Az alapvető kérdésen azonban ez mit sem változtat. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az Európai Bizottság a Magyarországnak járó források jelentős részét éppen a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt tartja vissza. Az, hogy kormányzati körök beavatkoztak az ügyészség működésébe, csak a brüsszeli testület fenntartásait erősíti, és erre most a legkevésbé sem volt szükség. Ráadásul a kegyelmi ügy kirobbanása, illetve Magyar Péter fellépése tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, ami legkevésbé sem alkalmas arra, hogy meggyőzzék Brüsszelt: a rendszerszintű problémákat valamilyen belső kontrollmechanizmus bizonyosan feltárja. Hiszen még a volt miniszter asszonyt az állítólag bántalmazó férjétől sem tudták megvédeni, aki szerinte verbális erőszakkal kényszerítette ki a rendszerszintű korrupcióra utaló „vallomást” a Völner–Schadl-ügyben.

Végezetül nézzünk néhány részletet:

- - Varga Judit 2023. március 7-i közleményében azt írta: „Szeretném megerősíteni, amit a férjem nyilvánosságra hozott. Valóban válófélben vagyunk”. Varga megjegyezte, ebben a nehéz időszakban is három közös gyermekük biztonsága és nyugalma a legfontosabb számukra, a sajtóorgánumokat pedig arra kérte, hogy „tartózkodjanak a pletykák és találgatások közlésétől”. Na, ez nem jött be.

 - Interhút adott Pesty László fideszes dokumentfilmes, aki tavaly nyáron kezdte kritizálni a pártját a „Lölő-jelenség” miatt. Azt fejtegette, nem elképzelhetetlen, hogy Vargát belekényszerítették a sárdobálásba. „Tisztelem, amit a volt miniszter asszony nyilatkozik és tisztelem a lojalitását és hűségét, de azért a kisördög, ugye… azt beszélik a városban, hogy Novák Katalin sem önszántából írt alá”. Ha ez így van, akkor nem zárható ki az sem, hogy Varga Juditot is zsarolják.

- -  „Nagyjából tíz éve rühelljük, utáljuk, kerüljük, megvetjük ezt a senkit, ezt a gazembert (Magyar Pétert) mi itt, a Fideszben, nagyjából tíz éve tudjuk, miképpen bánik a feleségével, s azt is, hogy ez a dupla nulla sohasem bocsátja meg, hogy nem lett belőle senki, míg a felesége vitte valamire” – ez Bayer Zsolt, a Fidesz egyik megmondóembere véleménye. Kár, hogy más források szerint a családot legfeljebb öt éve ismerheti.

- - Nagy Ádám Rogán Antal kabinetfőnöke, egyben legkisebb fiának keresztapja. Családja ingatlanokon keresztül is kötődik a miniszterhez. Schadl György kapcsolatai segítségével sikeres egyetemi vizsgákat intézett neki a pécsi jogi karon. Cége 2020-ban megvásárolta a Schadl vezette végrehajtói kar 1800 négyzetméteres, becslések szerint több százmillió forintot érő irodaházát. Neki egyébként néha még az egyetemi vizsgáin sem volt ideje megjelenni, ezért Schadl Györgynek kellett telefonálnia, hogy minden rendben menjen. Schadl bizalmasának bejegyzése szerint 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabriót, és azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Megjegyzésként az szerepel, hogy „1 120 000 kesztyűtartóba”.

- - A bíróság által már több mint egy éve tárgyalt vádirat arra sem tér ki, hogy a végrehajtói kar volt elnökének a miniszterelnök és Rogán Antal hivatalának is otthont adó Karmelita-kolostorba, az Igazságügyi Minisztériumba és a külügy Garibaldi utcai épületébe is bejárása volt. Schadl még diplomataútlevet is kapott. Bár Rogán tagadja, hogy ismerte a fővégrehajtót – kár, hogy közös fotón is szerepelnek –, de tény, hogy a kabinetminiszter jobbkezének, a már említett Nagy Ádámnak – aki Schadlnak köszönheti a diplomáját – az édesapja Nagy András. Rogán tőle bérelte a budai luxuslakását, sőt válásuk után ő vette meg Rogán Cecíliától azt a balatonlellei nyaralót is, amit a miniszter vitt a korábbi házasságba

- - Az iratokban szerepel az igazságügyi minisztérium civilisztikai és igazságügyi kodifikációs főosztályának volt vezető kormány-főtanácsosa is. Pozíciója miatt rendszeres kapcsolatban volt Schadl Györggyel, aki arról is beszélt neki, hogy ki akar rúgatni egy bírót az állásából. Martonovics Bernadett végrehajtójelölteket is vizsgáztatott: ő volt az elnöke annak a bizottságnak is, amely átengedte Schadl pártfogoltját, majd az iratok alapján telefonon méltatlankodott, hogy „minden rendben van, de ez egy katasztrófa volt”. Varga Judit egyébként azt mondta, Martonovicsnak is tudomása volt a nyomozás iratainak manipulálási szándékáról. Ő az a bizony Detti. Az asszony a városi legendák szerint végrehajtó-helyettesként megbukott, majd megjárta a NAV-ot, onnan is távoznia kellett, majd landolt Molnár Zoltán igazságügyi államtitkár szócsöveként.

_- Az évtized korrupciós botrányának története ezzel korántsem teljes. Egyelőre annyit tudni, hogy a volt fővégrehajtó megkente az igazságügyminiszter-helyettest, de hogy még kik érintettek, és milyen felelősséget viselnek, arra mintha a nyomozóhatóság sem lenne kíváncsi. Azzal, hogy elrendeltek egy új vizsgálatot, kihallgatták tanúként Varga Juditot, szinte korlátlan ideig nyugtathatják a közvéleményt: nincs itt semmi látnivaló. A vizsgálat lezárult, felejtse el! – idézhetjük az olasz maffiáról szóló klasszikus filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4718368531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása